Évzáró Csendes Napok, Jóka, 2022. december 28. - 2023. január 1.

2023.01.07 23:53

 

 

Hálás vagyok Istennek, hogy újra megengedte nekünk ezt az alkalmat! Egy évvel ezelőtt nem volt engedélyezve, hogy ilyen összejövetelt szervezzünk a misszió épületében. Isten azonban most úgy látta jónak, hogy minden akadályt elhárít az útból - legyen az betegség, törvények, félelem -, azért, hogy az Ige körül az Ő jelenlétében megerősödve tölthessük az óév utolsó napjait, és így kezdjünk el egy új évet.

Ez alatt a pár nap alatt Jónás könyvét tanulmányoztuk. Ez a számomra már jól ismert történet most újra aktuálisan szólt. Jó megtapasztalni, hogy Isten Igéje élő és ható, és igazi lelki táplálék: az Úr nem száraz lelki kenyeret kínál nekünk, az Ő Szavának mindig van friss és ropogós üzenete. Ahogyan Jónás is zúgolódott Isten ellen a küldetése miatt, és nem akart Ninivébe menni, úgy az én szívemben is pár hete megjelent az engedetlenség csírája és tiltakoztam továbbra is ott maradni azon a helyen, ahova Isten állított. Az Úr Jézus szeretete töri meg a kemény szíveket! Ez a szeretet most újra meggyőzött, és bűnbánatra indított. Mi magunktól nem tudjuk szeretni azokat, akik megsebeztek minket, de ha Krisztusé vagyunk, a Szentlelke által bennünk élő Úr Jézus kimunkálja az életünkben még azt is, hogy az ellenségünk felé is mentő-szeretettel tudjunk fordulni. Rámutat az Ige arra is, hogy Isten a pogányt is ugyanúgy menteni akarja a kárhozattól, mint a zsidót. Ha már kegyelmet kapott bűnös vagyok, úgy nézzek a másikra, aki még elutasítja Isten irgalmát (aki talán az ellenségem), hogy Isten őt is ugyanúgy szereti, mint engem, Krisztus érte is meghalt. Egy utolsó gondolat a történethez: Jónás az Úr prófétája, tehát Isten az ő főnöke. Egy világi munkahelyen bármilyen kis hibáért kirúghatják az embert, itt pedig Jónás több súlyos hibát követ el (a viharban mások életét veszélyeztetni, később érkezik Ninivébe – sokan már nem hallhatják Isten üzenetét). Isten mégsem rúgja ki Jónást a szolgálatból, hanem egy újabb esélyt ad neki, türelmesen tanítja továbbra is, és azt sem engedi, hogy eldobja magától az életét. Az Istentől kapott elhívás nem visszadobható! Az Úr az engedetlen szolgáját is szereti, nem cseréli őt le egy másik prófétára. Istennek fontos vagyok, akkor is, ha elbuktam. De nem akar ilyen állapotban hagyni, keres, lehajol hozzám, és Szentlelke által újra talpra akar állítani.

Esténként olyan részekkel foglalkoztunk az Igéből, amelyek hálára indítanak és emlékezésre késztetnek. Az év utolsó estéjét elcsendesedéssel töltöttük: megosztottuk egymással, mit éltünk meg Istennel 2022-ben, örömeinket, nyomorúságainkat és a próbákat egyaránt; és Istent dicsérő énekekkel fogadtuk az új évet.   

Ezen az alkalmon kb. 20-25 személy vett részt. Voltak, akik az egészen részt tudtak venni, mások 1-2 napra vagy csak egy esti áhítatra jöttek el. Hála az Úrnak, hogy ezen a szilveszteri alkalmon három család is jelen volt. Gyerekzsivajtól és nem a petárda hangjától zengett a fülünk!

 

 

Bevilagua Beáta, az Emmaus önkéntes munkatársa