Gyermek Bibliaismereti Verseny, Jóka, 2018. március 10.

2018.03.22 17:09

Hála az Úrnak, hogy a gyermekek és fiatalok nemcsak biológia, matematika vagy történelem versenyen vesznek részt, hanem a sok tanulás és különóra foglalkozása mellett még a bibliai ismereteik bővítésére is időt szánnak, hogy egy verseny keretén belül összemérjék tudásukat, felkészülésüket. Viszont ez nem csupán egy verseny, hanem a felkészülés ideje olyan lehetőség, ahol jobban megismerhetik az élő Istent, és ahol nem csupán az Ige ismeretének megtanulására van alkalom, hanem az üzenetek megértésére és szívükbe fogadására is. Ez pedig sokkal fontosabb, mint bármely helyezés.

Ebben az évben a kisebbek számára az Úr Jézus csodái közül voltak kijelölt történetek: a kánai menyegző, ötezer ember megvendégelése, Jézus a tengeren jár, Jézus lecsendesíti a tengert, Péter elhívása, Jézus megfizeti a templomadót, Jairus lányának feltámasztása és Lázár feltámasztása. A nagyobbak pedig Keresztelő János életéből készültek fel. A kisebbeknél 14, a nagyobbaknál 15 csoport versenyzett. Most is két egyházmegyéből jöttek a résztvevők (Pozsony és Komárom), valamint Dunaszerdahelyről a Szent János katolikus alapiskola is hozott egy csoportot. A kezdő áhítatot Kiss Tibor jókai tiszteletes tartotta a Zsoltárok 78, 2-4 alapján. Bár a verseny igényes, de a gyerekek minden évben helytállnak, ismerik a követelményeket és ez nem tántorítja el őket attól, hogy éveken keresztül újra és újra eljöjjenek. Ez azokra is vonatkozik, akik kevesebb pontszámot értek el és az eredményben a vége felé kaptak helyezést. Azt tapasztaljuk, hogy még nagyobb elszántsággal és elhatározással jönnek a következő alkalomra, hogy több pontot érjenek el, mint az előző évben. Úgy tapasztaljuk, hogy a verseny komolysága hozzásegíti a gyermekeket ahhoz, hogy az élő Isten Szavát komolyan vegyék és reméljük, hogy az Ige tanulmányozása a versenyre való felkészülés ideje alatt felkelti érdeklődésüket arra, hogy ők maguk is olvassák a Bibliát.

A verseny kellemes hangulatához elsősorban hozzájárul, hogy Ige közelben vagyunk, az Úr Jézusra igyekszünk figyelni, emellett a közösség öröme és a verseny után a jutalom, hogy senki nem megy haza ajándék nélkül.