Lányok/Asszonyok Csendes Hétvégéje, Jóka, 2016.11.18-20.

2016.12.02 10:42

A hétvége központi Igéje „Mint liliom a tövisek közt” (Énekek 2, 2a). Ennek fényében két bibliai személlyel (Abigail és Jefte lánya) foglalkoztunk, hogy ők miképpen tudtak az adott körülményeik között megmaradni liliomnak. Arra figyelhettünk, hogy mindketten a nehéz élethelyzetükben, hogyan mutatták meg, élték bele a világba azt a minőséget és többletet, hogy ők Isten gyermekei. Abigail a durva férje, Nábál mellett nem vált megkeseredetté, nem vette át tulajdonságait, nem formálódott olyanná, mint a férje, hanem megmaradt liliomnak. Olyan nő tudott maradni, aki gondoskodik háza népéről, aki Istenre figyel és érzékeny mások megsegítésére. Ezért áldott eszköze volt az Úrnak, hiszen megmentette Dávid királyt attól, hogy haragjában felelőtlenül cselekedjen, és ezzel Isten ellen vétkezzen. A szavai figyelmeztették és lecsillapították Dávid indulatát. Mi is példát vehetünk tőle. Mennyire fontos, hogy szavainkkal ne a feszültséget, a konfliktust és az indulatot szítsuk még inkább, hanem az Úrtól kapott lelkülettel próbáljuk kezelni a nehéz helyzeteket. A szelíd és bölcs szavak az Úr kezében olyan eszköz, amellyel lefegyverezhető az indulat.

Jefte lánya hajlandó volt a legfontosabbat, a legnagyobbat odaáldozni az Úrnak, önmagát. A saját maga terveinél, céljainál is drágább volt számára az Úr, Akitől így semmit sem tagadott meg. Nehéz ennyire föladni önmagunkat és az Úr kezébe helyezni életünket, hogy mindenben az Ő terve valósuljon meg. Viszont, ha arra emlékeztetjük magunkat, hogy az Atya értünk mindent megtett és a legfontosabbat adta értünk, az Ő Fiát, az Úr Jézus Krisztust, akkor nekünk is könnyebb áldozatot hozni Érte. Sőt akkor már nem fogjuk olyan tehernek, nyűgnek érezni, hanem inkább örömnek és a hálánk kifejezésének, azt az áldozatot, amit tehetünk Érte, adhatunk Neki az időnkből, a szolgálatunkból, az erőnkből, a pénzünkből, az életünkből.

A délután folyamán „Az életünket veszélyeztető kísértésekről” hallottunk előadást, és utána közösen beszélgettünk erről a témáról. Bármilyen területen is támad a kísértő, csakis az Úr Jézus által győzhetünk felette. Ő győzött a kísértések felett, ezért nekünk is tud segíteni.

Az alkalom lehetőséget adott számunkra, hogy Isten Igéjének fényében gondolkodjunk arról, hogy miképpen élhetjük meg nőként, ebben a világban és a mi egyéni körülményeink között, hogy az Úr Jézus gyermekei vagyunk, hogyan maradhatunk meg liliomnak? A válasz csupán annyi, hogy akkor tudok megmaradni liliomnak, ha az Úr Jézusban maradok. 

Az alkalmat a Bethlen Gábor Alap is támogatta.

 

Az alkalmat a Bethlen Gábor Alap is támogatta.