Lányok/Asszonyok Csendes Hétvégéje, Jóka, 2018. november 16-18.

2018.11.23 07:03

Az idei Lányok/ Asszonyok Csendes Hétvégéjén három bibliai női szereplő életén keresztül figyeltünk arra, mit üzen Isten Igéje nekünk, nőknek.

            Az első igetanulmány során Jókebed, Mózes édesanyja történetével foglalkoztunk (2Móz. 2, 1-10). A második igei alkalmon Mária, az Úr Jézus édesanyja (Lukács 1, 26-38) életét vizsgáltuk meg, a harmadikon pedig Debóra prófétanőét (Bírák 4). Engem leginkább Jókebed és Mária példája ragadott meg. Jókebed történetéből fontos üzenet volt a számomra az, hogy jól használjam ki azt az időt, amit a családtagjaimmal, barátaimmal vagy akár a jelenlegi munkahelyemen töltök, mivel nem tudhatom, meddig lehetek még velük, mennyi idő adatott egy emberrel. Azt a gondolatot vittem magammal, hogy tartalmasan töltsem el a kapott időt, odafigyelve a mellettem levőkre, s legyek kész Krisztusra mutatni minden helyzetben, amelyet Isten készített. A másik történetben Máriára, mint az Úr szolgálóleányára figyeltünk. Ebből a részből többek között a következő kérdések gondolkoztattak el, s váltak számomra lényegessé: „Felülírhatja-e az Úr a terveimet, az álmaimat? Hogyan fogadom, ha Isten keresztülhúzza a terveimet, ha nemet mond valamire?” Jó volt megerősödni abban a bizalomban is, hogy Istennek terve van az életemmel, s Nála ez a terv már készen van, Ő már tudja, hogy mi legyen az életemmel, nem nekem kell azt kitalálnom. Az én feladatom az, hogy figyeljek az Úrra, kérjem el Tőle, mi az Ő akarata az életemre nézve, s Vele együtt majd megérkezem a célba.    

Szombat délután egy előadást is meghallgathattunk, amely a haragról és annak kezeléséről szólt. Fontos figyelmeztetés volt a számomra, hogy ha csak a csíráját is megtűröm magamban (pl. a látszatbékesség kedvéért nem beszéljük meg azt, ami bánt), és megmarad bennem a harag, akkor keserűséggé válik, és képes megrontani a másik emberrel való kapcsolatomat. Lényeges tehát, hogy ne tegyem félre a haragom, mert állandósul, és a kísértő kihasználja ezt!         

Az alkalom szokás szerint péntek este kezdődött, és vasárnap az istentisztelettel ért véget. E három nap alatt 20−30 személy is összegyűlt a Betlehem Missziós Központban. Az igei alkalmak között lehetőségünk volt kétszer is kisebb csoportokban megbeszélni a hallottakat. Ezenkívül a pihenő időt is tartalmas beszélgetésekkel tölthettük el. Hálás vagyok az Úrnak, hogy ezt a hétvégét felhasználta arra, hogy elcsendesedjünk Őelőtte és lelkiekben feltöltődjünk.

 

Bevilagua Beáta