Víkend s deťmi z Bátky, Jelka, 23-25.júna 2016

12.06.2017 17:32

Z Božej milosti sa aj tento rok mohol uskutočniť tábor s deťmi z Bátky, hoci trochu výnimočným spôsobom. Tradičný denný tábor sme tento rok neorganizovali na Strednom Slovensku v Bátke, ale v Jelke, v Misijnom centre Betlehem. Pedagógov a žiakov Základnej školy v Bátke neodradila ani táto vzdialenosť a dlhá cesta od toho, aby nás navštívili. Dokonca aj niekoľko rodičov a starých rodičov sa odhodlalo, že budú sprevádzať deti na tomto výlete. Tábor mal 55 účastníkov vrátane žiakov prvého a druhého stupňa ZŠ a dospelých.

Skupina z Bátky k nám prišla vo štvrtok krátko poobede po približne 4-5 hodinovej ceste. Potom ako si všetci oddýchli, sme zvyšok dňa trávili hrou. Po večeri sme ako večerný program počuli prednášku misionárky Szilvii Kevezsda, o jej misijnej ceste v Keni.

Aby sme sa vyhli veľkej horúčave, vyrazili sme v piatok už ráno, po raňajkách na veľkú túru k jelčanskému mlynu. Deti si pozreli vodný mlyn, oddýchli si po veľkej prechádzke a mohli sa tešiť z krásneho počasia a prírody. Keď sme sa vrátili, poobede program pokračoval spievaním, modlitbou a počúvaním biblického príbehu. Bolt o príbeh, v ktorom Pán Ježiš uzdravil chromého človeka, ktorému pomohli jeho štyria kamaráti, aby sa dostal k Pánovi (Lukáš 5,17-26). Som vďačná Pánu Bohu zato, že sme mohli počuť Jeho Slovo, že pre nás pripravil tento príbeh, skrze ktorého nás oslovil a pomocou ktorého sme Ho mohli lepšie spoznať. Pre mňa bola najdôležitejšia myšlienka z príbehu medzi inými, že keď sa tento chromý dostal pred Pána Ježiša, Pán mu dal najprv odpustenie hriechov, a až potom zdravie: „Človeče, tvoje hriechy sú odpustené.” Na prvé počutie sa nám môže zdať čudné, že sa Pán takto postavil k chromému, veď mohol vidieť, v akej je situácii, že je chorý, a že ho tam priniesli pretože potrebuje uzdravenie. Ale Pán Ježiš vedel lepšie, čo potrebuje tento človek, a toto mu chcel dať – to najdôležitejšie a najväčšie – odpustenie hriechov. Jedine On má moc odpúšťať hriechy, pretože On za nás zomrel. Ľudia často hovoria: „Len aby sme boli zdraví!” Mohli by sme si priať aj iné, napríklad veľa peňazí, slávu, úspech. Ale je toto naozaj najdôležitejšie? Tieto hodnoty sa raz pominú, dokonca aj zdravie! Avšak to, čo nám ponúka Pán Ježiš – odpustenie hriechov, je večné. Znamená to, že môžeme byť s Ním, už aj v tomto pozemskom živote, a chystá pre nás miesto aj v nebi, aby sme aj tam mohli byť s Ním. Aké by bolo dobré, keby sme vedeli povedať: „Len aby sme mali večný život!”

V sobotu predpoludním sa toto podujatie skončilo, nastal deň cesty domov. Tieto dva dni ubehli rýchlo, ale som vďačná Pánovi aj za tento krátky čas. Bolo také dobréz nova vidieť deti, ktoré chodia do tábora a bola som veľmi rada, že som mohla spoznať aj nové deti, ktoré ešte v tábore neboli..

Dúfam, že Pán Ježiš pre nás pripraví tábor s deťmi z Bátky aj na budúci rok – či už u nich v Bátke, a či u nás, v Jelke.

 Bevilagua Beáta – dobrovoľníčka občianskeho združenia Emmaus

 

FOTOGALERIA