Emmaus Nyári Tábor, Jóka, 2023. július 17-21.

2023.08.19 21:25

 

 

2023. július 17-én ismét gyerekzsivalytól lett hangos a Betlehem Missziós Központ épülete. Istennek legyen hála érte, hogy közel 50, zömében 8 - 15 éves gyermek és fiatal jöhetett össze. A résztvevők között akadtak ovódáskorú és még kisebb gyermekek is, akik a szüleiket kísérték el.

 

A gyerektábort ifjúsági csendesnapok előzték meg, ahol többek között felkészítették a fiatal segítőket a szolgálatra.

 

A tábort hétfőn este Kiss Tibor jókai lelkipásztor nyitotta meg egy rövid áhítattal a 2 Timóteus 1, 12b alapján:

 „mert tudom, kiben hiszek, és meg vagyok győződve, hogy neki van hatalma arra, hogy a rám bízott kincset megőrizze arra a napra.“ A gyerekek szívére kötötte, hogy ügyeljenek Isten Igéjére és Jézus Krisztusra, mint Megváltónkra, és őrizzék meg az Igét, mint drága Kincset.

 

Ezután mindnyájan bemutatkoztunk és Virág Szilvia ismertette a tábor házirendjét és a programot.

 

A szokásostól eltérően a 12 évnél idősebb gyerekeknek már hétfőn este elkezdődött a missziós történet.  Peres Zsuzsanna pozsonyi lelkipásztor Matild Wrede élettörténetét ismertette meg a fiatalakkol. Matild Wrede, akit a „Foglyok anyalaként“ emlegetnek, finn származású bárónő. Röviddel megtérése után, 18 éves korában, kezdte meg szolgálatát a finn börtönökben, ahol az elítéltek között hirdette Isten Igéjét. Egész életét arra tette fel, hogy azok a bűnözők is megismerjék az Örömhírt, hogy Isten szereti őket és Jézus Krisztus értük is meghalt.

 

A 12 éven aluliak kedden és szerdán hallgathatták meg a missziós történetet. Ők Hudson Taylor angliai misszionáriusról tanulhattak. Hudson fiatal korában felismerte, hogy Isten Kínába hívja őt szolgálatra. Orvosi tanulmányokat folytatott, kínaiul tanult, sokat edzett, hogy alkalmas legyen erre a feladatra. Gyenge, beteges fiatalember volt, de bízott Istenben, és tudta, hogy az Úr megadja  neki a szükséses erőt a munkához. Sokszor nélkülözött, nem volt pénze sem hajlék a feje fölött, de imádságban rábízta magát Istenre mindenkor. Ő alapította meg a Kína Belföldi Missziót, munkatársaival, több száz misszionáriussal együtt, elsőként vitték az Örömhírt Kína és a szomszédos országok egész területére.

 

Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken  reggel közöl áhítattal kezdtük a napot. Bevilegua Bea minden reggel egy-egy zsoltárból olvasott fel nekünk. Délelőttönként Dávid király életét tanulmányoztuk. A következő történeteket hallhattuk:

 

Sámuel királlyá keni Dávidot /1Sám. 16./

Dávid és Góliát /1Sám. 17./

Egy barát és ellenség /1Sám. 18, 1-16; 1Sám. 19, 1-10/

Dávid kétszer is megkíméli Saul életét / 1Sám 24, 1 Sám 26/

 

Minden történethez aranymondást is tanultunk:

„Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.” (1Sám. 16, 7c)

„Veled van Istened, az Úr, ő erős, és megsegít.” (Zofóniás 3, 17)

„Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.” (Péld. 17, 17)

„Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.” (Róma 12, 21)

 

Dávid kiráy életéből megtanulhattuk, hogy nem a külső és az emberi erő a legfontosabbak. Dávidot Isten választotta ki királynak, és Ő tette őt alkalmassá arra a feladatra. Dávid nem bízta el magát, nem lett gőgös, alázatos maradt, szerette az Urat, tisztelte az ellenségét Sault is, és mindig hűséges volt a barátjához, Jonatánhoz is.

A gyerekek is megértették, hogy Isten a szíveket vizsgálja, és az kedves Neki, ha hittel engedelmeskedünk és szeretjük Őt.

A Bibliai történetek után egy kis szünet következett, majd korosztályok szerint 5 csoportra osztva beszélgettünk a gyerekekkel. Együtt énekeltünk, imádkoztunk, megbeszéltük a történeteket és különböző feladatokat oldottunk meg.

A csoportos beszélgetés után ebéd és a jól megérdemelt csendes pihenő következett. Ezután meglepetésekre került sor. Kedden állomásjáték volt, szerdán társasjátékokat játszottunk, csütörtökön pedig különböző kézműves foglalkozások voltak.

Szerdán és csütörtökön elsétáltunk a focipályára is, ahol métáztunk és labdáztunk a gyerekekkel.

Nem maradhatott ki az ún. Kincskeresés, vagyis az Igetanulási verseny sem. A gyerekek minden nap     3-4 Igét tanulhattak meg fejből.

Csütörtökön este került sor a Ki Mit Tudra. Sok szép rajz készült, volt aki énekelt, volt aki zongorázott, sőt az egyik résztvevő nagybögőn adott elő egy komolyzenei darabot. Az Úrnak hála igazán tartalmas, kellemes, meghitt hangulatú estét tölthettünk együtt.

A péntek délelőtt hagyományosan telt, volt Bibliai történet, csoportos beszélgetés morzsaszedéssel. Mindenki kapott egy-egy kis Igés lapot ajándékba.

Az ebéd után összecsomagoltunk, majd a táborzárás következett. Először Gyurkovics Árpád tartott áhítatot Dávid egyik zsoltára alapján. Utána kiértékeltük  a különféle játékokat és versenyeket. A győztesek oklevelet és könyvjutalmat kaptak, de senki sem távozott üres kézzel. Mindenki kapott valami finomságot az útra.

Hiszem, hogy ez a hét áldásos és tartalmas volt. A nagy hőség ellenére sem történt senkinek semmi baja, sokszor fáradtan bár, de lelkileg feltöltődve teltek a napjaink.

Szeretettel várunk vissza mindenkit a 2024-es évben is.

Görföl Eleonóra, Jóka