Biblická vedomostná súťaž pre mládež a dospelých, Jelka, 10. júna 2023.

19.08.2023 21:43

 

10. júna 2023 v Jelke sa konala Biblická vedomostná súťaž pre mládež a dospelých, ktorú organizovalo občianske združenie Emmaus.   

V príprave na súťaž sme nadviazali na minuloročnú´tému, život Abraháma, tentokrát druhá časť, konkrétne z prvej knihy Mojžišovej, od 16. verša 18. kapitoly  až po 18. verš  25. kapitoly. Tieto state obsahovali nasledujúce témy: Abrahámova prosba za Sodomu, Lót v Sodome, Lótove dcéry, Sára u Abimelecha, Izákovo narodenie, Zavrhnutie Hagar, Abrahámova zmluva s Abimelechom, Obetovanie Izáka, Nachórovo potomstvo, Sárina smrť, Izák a Rebeka, Abrahámovo druhé manželstvo, Abrahámova smrť a Izmaelovo potomstvo.

 

Na súťaži sa zúčastnilo sedem skupín, ktoré mali 3-4 členov.  Podujatie sa začalo stíšením, v ktorom sa k nám prihovorila pani farárka Zuzana Peresová na základe denného čítania zo Starej Zmluvy. Keď sa skupiny navzájom predstavili, vyšlo najavo, že už počas prípravy ich oslovilo mnoho  ponaučení, odkazov  z Božieho Slova. Príprava na súťaž prebiehala  buď osamote v stíšení alebo u niektorých počas biblických hodín.  

Súťažiaci museli odpovedať na otázky písomne.  Odpovedať bolo treba na 40 náročných otázok rozdelených na 8 strán, čo najpresnejšie podľa slov Biblie. Pýtali sa napríklad na to, ako anjeli zachránili Lóta, alebo kde sa usadil Abrahám, čo si so sebou zobral Abrahám, keď išiel vzdať Pánovi obetu,  ako oslovil Lábán Abrahámovho sluhu,  museli vymenovať Izmaelových synov v poradí ako sa narodili... 

 

Súťaž vyhrala skupina z Dunajskej Stredy+Gabčíkova,  dosiahli 91%-nú  úspešnosť. Na  2. a 3. mieste skončili skupiny z Veľkého Medera. Po nich nasledovala Kamoča, Komárom (HU), Veľký Meder a Jelka. Sme veľmi radi, že všetky skupiny dosiahli viac ako 50% percent, teda odpovedali správne na vyše polovicu otázok.

 

"Jeho som si vyvolil, aby prikázal svojim synom i všetkým svojim potomkom dbať na Hospodinovu cestu a konať podľa spravodlivosti a práva, aby Hospodin mohol splniť Abrahámovi všetko, čo mu sľúbil.“- povedal Pán o Abrahámovi. (1. Mojžišova 18,19), a hovorí to aj nám, ktorí veríme v Neho a v jeho jednorodeného Syna, Pána Ježiša Krista.  Zachovávajme Pánovu cestu a správajme sa podľa Jeho Slova. Nech Pán požehná tých, čo sa zaoberali Jeho Slovom,  a učili sa ho naspamäť. Veríme, že Duch Svätý im dokáže v pravú chvíľu pripomenúť to, čo sa naučili zo Svätého Písma, na pravom mieste a v pravý čas.

Bohu patrí sláva za všetko.