Évzáró CsendesNapok, Jóka, 2023. december 28. – 2024. január 1.,

2024.01.10 12:34

Hálát adunk az Úrnak, hogy az Ő jelenlétében tölthettük az év utolsó napjait és az Ige üzenetére figyelve léphettük át az új év küszöbét. Az alkalom összefoglaló címe: „Lelki karbantartás – Örömben, bánatban Hozzád futok” jól tükrözte az alkalom célját.

Az autónkat időközönként szervizbe visszük, az eszközeinket frissítjük, ha a testünk jelez, akkor orvoshoz megyünk. A lelkünknek pedig még inkább arra van szüksége, hogy karban tartsuk. Ez pedig az Úrral való csendben tud megvalósulni. Az Ő Igéjének fényében kérjük, hogy vizsgáljon meg, mutassa meg, hol vannak a gyenge pontok, a problémák, mik azok a területek, ahol eltértünk az Ő Szavától. A lelki karbantartás, az Úr vizsgálata abban is segít, hogy a nagyobb problémákat meg lehessen előzni. Éppen ezért Dávid király életét tanulmányoztuk olyan zsoltárokon keresztül, ahol ismertük azt a hátteret, körülményt, amiben ezek az imádságok megszületettek (Zsoltárok 3., 18., 51., 54., 56.). Dávid sokszor tapasztalt üldöztetést, gyakran volt körülvéve ellenséggel. Mindeközben az Úrhoz kiáltott, Neki mondta el panaszát, kiöntötte a szívét és Tőle kérte az oltalmat, a megoldást. A Zsoltárok 18, 31-ben ezt olvashatjuk, hogy „Az Isten útja tökéletes…” nem azért, mert minden napfényes, hanem azért, mert azt az utat, amit nekem szánt, azt tökéletesen hozzám igazította, rám szabta. Ez az út tele van kegyelemmel és az Úr szeretetével, még akkor is, ha nehézségektől sem mentes. Egyénileg ránk igazítja az utat és Ő tökéletesen tudja, hogy mire van szükségünk.

Az egyik délután „A szavak ereje” témában figyelhettünk arra, hogy az Úr Szavában micsoda erő van. Szava által teremtette meg a világot, fenntartja azt. Isten Szavára a kísértő meghátrál, a beteg meggyógyul. Az Úr Szava életeket tesz újjá, formál, és az Ő Szava által feltámadnak a halottak valamint lesz egy új teremtés. Minden szóban erő és hatalom van, éppen ezért nem mindegy, hogy mit adunk tovább. Nagyon fontos, hogy az Úr Jézus Igéje legyen a szívemben és a számban, mert az gyógyít, erőt, ad, vigasztal, áldást közvetít.

A pár nap alatt mindenkinek volt lehetősége átgondolni a mögötte levő évet, egyénileg elcsendesedni, és csoportos vagy közös, beszélgetéseken keresztül a megértett üzeneteket elmélyíteni. Jó volt megtapasztalni, hogy mit jelent az Úrban testvérekként együtt lenni és személyes terheket őszintén egymással megosztani, azzal a reménnyel, hogy egymást is imádságban hordozzuk az Úr előtt. Hála az Úrnak, hogy megtapasztalhattuk, ahogy az életünkben munkálkodik és a bizonyságtételek által is erősített minket. Külön öröm, hogy a munkatársak már a családjukkal együtt jönnek az alkalmakra. Most sem volt mentes a ház gyermekek zsivajától. Milyen nagy kegyelem, hogy kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek együtt figyelhetünk az Úrra és a gyermekek is megtapasztalhatják a szüleiken keresztül, hogy mit jelent az Úrhoz tartozni.

Vasárnap és hétfőn közösen részt vettünk a gyülekezetben az istentiszteleti alkalmakon, majd a szilveszteri közös étkezéshez együtt készítettük a szendvicseket. Az este pedig közös beszélgetéssel, énekléssel, társasjátékkal telt. Az alkalmon mindegy 40 személy vett részt. Reménységünk, hogy az Úr felhasználja életünkben mindazt, amit hallottunk és újra készít lehetőséget arra, hogy együtt legyünk.