Koncoročné sústredenie, Jelka, 28. decembra 2023 – 1. januára 2024.

10.01.2024 12:41

Sme vďační Pánovi zato, že sme mohli stráviť posledné dni roku v Jeho prítomnosti a prekročiť prah Nového roku sústrediac sa na Jeho Slovo. Podujatie malo názov, ktorý zrhnul jeho obsah aj cieľ: „Duchovná údržba – V radosti, v starostiach sa utiekam k Tebe”.

Auto raz za čas zoberieme do servisu, zariadenia si obnovíme, a keď sa naše telo „hlási”, ideme k lekárovi. Naša duša ešte viac potrebuje, aby sme ju udržiavali v poriadku. Toto sa dá dosiahnuť, keď sme v tichosti s Pánom. Vo svetle Jeho Slova ho prosíme, aby nás preskúmal a ukázal nám, kde máme slabosti, v čom spočívajú naše problémy a kde sú tie oblasti, v ktorých sa odkláňame od Jeho Slova. Duchovná údržba, a to že nás Pán preverí nám pomáha aj predísť väčším problémom. Práve preto sme sa venovali štúdiu života kráľa Dávida prostredníctvom tých žalmov, ktorých poznáme pozadie a podmienky, v akých tieto modlitby vznikli (Žalmy 3., 18., 51., 54., 56.). Dávid veľakrát zažil prenasledovanie, často ho obkolesovali nepriatelia. Popritom sa vždy obracal na Pána, Jemu povedal svoje sťažnosti, vylial svoje srdce, a od Neho prosil o ochranu a riešenie. V Žalme 18, 31 čítame, že „Cesta Pánova je dokonalá…” nie pretože všetko je slnečné a jasné, ale preto, lebo cestu, ktorú mi určil, dokonale prispôsobil mne, mojim potrebám. Táto cesta je plná milosti a lásky Pána, napriek tomu, že v nej nechýbajú ťažkosti. Prispôsobuje cestu našej osobnosti a dokonale vie, čo potrebujeme.  

Jedno popoludnie sme sa zaoberali témou „Sila slov”, aká je sila v Pánovom Slove. Pomocou svojho Slova stvoril svet, aj ho zachováva, stará sa o všetko. Na jeho Slovo pokušiteľ ustúpi, chorý sa uzdraví. Slovo Pána obnovuje, pretvára a mení životy, mŕtvi ožívajú a vznikne nové stvorenie. V každom slove je sila a moc, práve preto nie je jedno, čo hovoríme a čo odovzdávame ďalej iným. Je veľmi dôležité, aby v mojom srdci aj v ústach bolo Slovo Pána Ježiša, pretože také slovo lieči, dodáva silu, potešenie a požehnanie.  

Počas týchto pár dní mal každý možnosť zamyslieť sa nad uplynulým rokom, stíšiť sa individuálne alebo v skupine či v spoločnej diskusii si prehĺbiť ponaučenia, ktoré pochopil. Bolo dobré zažiť, čo znamená byť spolu ako bratia a sestry v Pánovi a úprimne sa podeliť o osobné ťažkosti v nádeji, že sa budeme jeden za druhého modliť. Vďaka Pánovi, zažili sme, že pôsobí v našich životoch, tak ako to odznelo vo svedectvách, ktoré nás posilnili. Obzvlášť sa tešíme, že spolupracovníci už prichádzajú na podujatia spolu so svojou rodinou. Ani teraz nechýbal v dome detský smiech. Aká je to veľká milosť, že malí a veľkí, deti a dospelí sa mohli spoločne sústrediť na Pána, a aj deti môžu skúsiť skrz svojich rodičov, čo znamená patriť k Pánovi.  

V nedeľu a v pondelok sme sa spolu zúčastnili bohoslužby v miestnom cirkevnom zbore. K silvestrovskému stolu sme spoločne pripravili sendviče. Večer sme trávili svedectvami, spievali sme a hrali spoločenské hry. Na podujatí sa zúčastnilo okolo 40 osôb. Dúfame, že Pán použije v našom živote všetko, čo sme počuli a znova pre nás pripraví príležitosť, aby sme mohli byť spolu.