Letný Detský Tábor Emmaus Jelka, 17-21. júla 2023

19.08.2023 21:44

17. júla 2023 sa budova Misijného Centra Betlehem znova naplnila smiechom a hlukom detí. Vďaka Pánu Bohu, zatože sa zišlo skoro 50 detí a dorastencov, vo veku 8 - 15 rokov. Medzi účastníkmi boli aj škôlkári a ešte menšie deti, ktoré tam boli so svojimi rodičmi.  

 

Pred detským táborom bolo podujatie pre mládež, kde sa budúci spolupracovníci pripravovali medzi iným nato, ako môžu pomáhať v tábore.  

 

Tábor sa začal v pondelok večer krátkym úvodným stíšením miestneho duchovného pastiera Tibora  Kiss, ktorý sa k nám prihovoril na základe 2. Listu Timotejovi 1, 12b:

„Veď viem, komu som uveril, a som presvedčený, že on má moc zachovať, čo mi bolo zverené, až do onoho dňa.“ Upozornil deti, aby si vážili Božie Slovo a Pána Ježiša Krista ako Spasiteľa, a aby zachovávali a strážili Božie Slovo tak, ako drahý poklad.

 

Potom sme sa všetci predstavili a Szilvia Virág nás oboznámila s táborovým poriadkom a programom.

 

Napriek zvykom sa misijný príbeh pre väčšie deti od 12 rokov začal už v pondelok večer.  Zuzana Peres, pani farárka z Bratislavy rozprávala dorastencom životný príbeh Matild Wrede, ktorá je známa ako „Anjel väzňov“,pôvodne bola fínskou barónkou. Krátko po svojom obrátení, keď mala 18 rokov, začala svoju službu vo fínskych väzeniach, kde odsúdeným hlásala Božie Slovo. Celý život obetovala tomu, aby odsúdení spoznali Evanjelium, že Boh ich miluje a Ježiš Kristus zomrel aj za nich.

 

Deti mladšie ako 12 rokov si mohli vypočuť misijný príbeh v utorok a v stredu. Oni sa učili o anglickom misionárovi Hudsonovi Taylorovi. Hudson už ako mladý pochopil, že Boh ho povolal do služby v Číne. Vyštudoval medicínu, naučil sa po čínsky, veľa cvičil, aby mal kondíciu, a aby bol vhodný na túto úlohu. Bol to slabý a chorľavý mladý muž, ale dôveroval Pánu Bohu, a vedel, že Pán mu dá potrebnú silu k jeho práci. Veľakrát trpel nedostatkom, nemal peniaze ani strechu nad hlavou, ale v modlitbe sa vždy zveril Pánovi. On založil Misiu Vnútrozemskej Číny, spolu so svojimi spolupracovníkmi, vyše sto misionármi, šírili ako prví Evanjelium v celej oblasti Číny a v susedných štátoch.

 

V utorok, stredu, štvrtok a v piatok ráno sme začínali deň stíšením. Beáta Bevilegua nám každé ráno prečítala jeden žalm. Predpoludním sme sa venovali štúdiu života kráľa Dávida. Počuli sme nasledovné príbehy:

 

Samuel pomazal Dávida za kráľa /1. Samuelova 16./

Dávid a Goliáš /1. Samuelova 17./

Priateľ a nepriateľ /1. Sam. 18, 1-16; 1. Sam. 19, 1-10/

Dávid sa dvakrát zľutoval nad Saulovým životom / 1. Sam. 24, 1. Sam. 26/

 

Ku každému príbehu sme sa naučili aj biblický verš:

„Ja neposudzujem tak ako človek. Ten si všíma zovňajšok, Hospodin si však všíma srdce.“

(1. Samuelova  16, 7c)

„Hospodin, tvoj Boh, je uprostred teba ako zachraňujúci hrdina.“ (Sofoniáš 3, 17)

„Priateľ miluje v každom čase a brat sa rodí na čas súženia.“ (Príslovia 17, 17)

„Nedaj sa premôcť zlému, ale zlé premáhaj dobrom!“ (Rímskym 12, 21)

 

Zo života kráľa Dávida sme sa mohli naučiť, že zovňajšok a sila človeka nie sú najdôležitejšie. Dávida si vybral za kráľa Pán Boh, a On ho urobil vhodným na túto úlohu. Dávidovi nestúpla sláva do hlavy, nestal sa namysleným, zostal pokorný, miloval Pána, ctil si aj svojho nepriateľa Saula, a bol navždy verný svojmu priateľovi Jonatánovi.

Aj deti pochopili, že Pán Boh skúma naše srdcia a je mu milé, keď Ho s vierou poslúchame a milujeme Ho.

Po biblických príbehoch nasledovala krátka prestávka, po ktorej sme sa s deťmi rozprávali v piatich skupinách podľa vekových kategórií. Spolu sme si spievali, modlili sme sa, rozprávali sme sa o príbehoch a riešili sme rôzne úlohy.

Po skupinovej diskusii nasledoval obed a zaslúžený odpočinok. Potom nás čakali rôzne prekvapenia.  V utorok to boli hry na viacerých zastávkach, kde mali deti splniť nejaké úlohy, v stredu sme hrali spoločenské hry, vo štvrtok sme mali tvorivé dielne.

V stredu a vo štvrtok sme sa prešli aj na futbalové ihrisko, kde deti hrali baseball a loptové hry.

Nevynechali sme ani tzv. Hľadanie pokladov, čiže učenie sa biblických veršov naspamäť. Deti sa každý deň mohli naučiť z hlavy 3-4 verše.

Vo štvrtok večer sme si pripravili navzájom program Kto čo vie. Vzniklo mnoho krásnych výtvorov, kresieb, niektorí pekne spievali, hrali na klavír, jeden chlapec nám dokonca zahral klasickú hudbu na kontrabase. Vďaka Pánovi sme zažili naozaj príjemný a hodnotný večer v dobrej nálade.

Piatok dopoludnia ubehol ako zvyčajne, bol biblický príbeh, skupinová diskusia, kde sa deti podelili s tým, čo bolo pre nich dôležité, čo pochopili a budú si pamätať ako ponaučenie. Každý dostal do daru malú kartičku s Božím Slovom.

Po obede sme sa pobalili, a nasledoval záver tábora. Najprv sa nám Árpád Gyurkovics prihovoril v stíšení na základe jedného Dávidovho žalmu. Potom boli vyhodnotené všetky hry a súťaže. Výhercovia dostali diplom a knižnú odmenu, ale nikto neodchádzal s prázdnymi rukami. Každý dostal nejaké dobroty na cestu.

Verím, že tento týždeň bol požehnaný a hodnotný. Napriek veľkým horúčavám sa nikomu nič zlé nestalo, veľakrát naše dni ubiehali únavne, ale duchovne sme sa obnovili.

Každého srdečne očakávame aj v roku 2024.

Eleonóra Görfölová, Jelka