Tábor pre Mládež Emmaus, 10-12.7. 2023, Jelka

05.09.2023 21:56

Toto leto sme sa pokúsili vyhlásiť jedno nové podujatie. Chceli sme osloviť mládež vo veku od štrnásť rokov, aby sme sa im vrámci zvláštneho podujatia mohli venovať vo svetle Božieho Slova. Týchto pár dní malo cieľ aj pripraviť tých, ktorí majú záujem pomáhať v táboroch Emmaus alebo vo vlastnom cirkevnom zbore, aby mohli nahliadnuť do organizácie táborov a oboznámiť sa s tými úlohami, s ktorými už môžu aj oni pomôcť. Na tomto trojdňovom podujatí sa zúčastnilo šesť mladých ľudí (Dunajská Streda, Veľký Meder, Vydrany, Jelka). Počas dopoludnia sme sa venovali štúdiu života kráľa Joáša (2. Kron. 22-24). Sústredili sme sa najmä nato, že Pán Boh mal s ním plán a ako sa tento plán uskutočnil v jeho živote. Už ako dieťa ho Pán zachránil z veľkého nebezpečenstva, spomedzi na smrť odsúdených potomkov kráľa sa on jediný zachráni, pretože boli pri ňom bohabojné osoby (veľkňaz Jojada a jeho žena Jošabat), pre ktorých bol dôležitý Pánov sľub. Boli schopní poslúchať Pána aj za cenu ich života, ukrývať a ochraňovať budúceho kráľa. Je dôležité, aby sme aj my hľadali Boží plán na náš život, pýtali sme sa ho v modlitbách. Joáš sa dostal na trón veľmi mladý, snaží sa kráčať po Božej ceste. Dal opraviť poškodený kostol, ale žiaľ, bol poslušný len dovtedy, kým žil Jojada. Neskôr sa odklonil od Božej cesty a dal zabiť aj Jojadovho syna, keďže sa rozhodol sám, a už nechcel dávať pozor na Pána. Nestačí začať cestu s Pánom, treba na nej verne zotrvať až dokonca. Nestačí len naoko slúžiť, ale dôležité je, aby naše srdce patrilo Pánovi.  

Počas popoludnia sme sa najprv zaoberali témou „Kto je kresťan?” Nestačí, ak je to len naše meno, musí to dokazovať aj náš život. Kresťan je ten, kto dôveruje Pánovi a je závislý od Neho. Ďalší deň sme počuli takú obsažnú prednášku, v ktorej bola reč o tom, aké sú úlohy dobrovoľníka a pomocníka v tábore. Večer sme pozerali dva kresťanské filmy: Z Božej milosti; a Smelí ľudia. Na základe týchto filmov sme sa rozprávali o viere v každodennom živote, keďže tam boli témy ako odpustenie, smrť a smútok, rasizmus, vzťahy medzi rodičmi a deťmi. O všetkých týchto témach sme sa zamysleli pomocou filmov a Božieho Slova.

Voľný čas využili účastníci na spoločné hry, ale vedeli nám už aj pomôcť s prípravou táborov, ktoré mali byť nasledujúci týždeň. Dúfame, že toto podujatie bude mať pokračovanie a ešte lepšie sa upevnia v tom, čo teraz počuli. Ďalej, že Pán použije svoje Slovo v srdciach mladých ľudí  a vzbudí v nich túžbu,  aby Mu slúžili.