Nyári IFI Csendesnapok, Jóka, 2017. július 10-16.

2017.07.31 09:46

„Mit nyújt tenéked a világ?” Ennek a kérdésnek fényében csendesedhettünk el Isten Igéje mellett egy héten keresztül. Az ifjúsági csendeshét délelőtti igetanulmánya során Ábrahám és Lót történetére figyelhettünk. Lót az alapján választ, amit a szeme vonzónak talál, azt szeretné megvalósítani, amit a világ kínál számára, ezért Sodomában telepszik le. Ezáltal beolvad, és hatással lesz rá mindaz, ami Sodomában történik, az életmód, és értékrend, ami ott zajlik. Bár szenved ettől, de mégsem változtat. Csak az Úr kegyelme, hogy nem pusztul el, amikor Ő megítéli ezeket, a városokat. Mi is könnyen alkalmazkodunk és belefeledkezünk a világ kínálatába. Még az Úr Jézus gyermekeiként is gyakran megkísért minket, hogy ugyanazt az értékrendet kövessük, mint a hitetlenek. Mi is a sikerre és anyagi biztonságra, annak beteremtésére helyezzük a hangsúlyt, és sok döntésünkben mi is inkább a szemünk kívánsága és vágya alapján cselekszünk, nem pedig az Úr Igéje szerint. De mindezeknek megvan a következménye. Ezért Lót élete és döntése figyelmeztető példa a számunkra. Nem lehet a világhoz is tartozni, és annak kívánsága szerint élni, meg az Úr Jézushoz is. Mert aki a világot szereti az, hátat fordít az Úr Jézusnak. Nekünk a világban, mint Isten gyermekeinek az a feladatunk, hogy Őrá mutassunk! Ábrahám igyekszik bízni az Úrban és az Ő ígéretében, ezért nem szégyenül meg. Nem a rosszabb rész marad az övé, hanem az Úr áldása van az életén. A délelőtti igerészek üzeneteit most is volt lehetőségünk kisebb csoportokban átbeszélni, és személyes életünkre vonatkoztatva együtt gondolkodni azon, amit hallottunk.

A délutánok folyamán különböző témák segítettek abban, hogy a gyakorlati életünkre nézve hogyan éljük meg az Úr Jézussal való kapcsolatot pl.: Helyünk és küldetésünk a világban; Türelem és türelmetlenség. Az egyik téma a függőségekről szólt (Ne tégy kárt magadban!), amely tudatosította bennünk, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk, valamint tanácsot is kaphattunk arra nézve, hogy miképpen lehet felismerni, akár segíteni, ha valakinek ilyen problémái vannak. De ezen kívül a hét folyamán megismerkedhettünk egy misszionáriusnő életével, és szolgálatával „A könyves asszony” c. könyv feldolgozása alapján.

Az esti alkalmak, áhítatok témái a magvető példázatának tanulmányozása volt, az alapján, hogy milyen földbe hullik az Ige magja (útfél, sziklás talaj, tövisek, jó föld).

A szabad időt mindenki tetszése szerint használhatta fel pihenésre, sétára, játékra, közös beszélgetésekre. Az alkalmat a megszokott módon „morzsaszedéssel” zártuk, ahol mindenki elmondhatta röviden, hogy mi volt számára a fontos, milyen üzenetek érték el és mit visz haza magával a hét után. Csak hálát tudok adni az Úrnak, mert olyan hetet biztosít a számomra/számunkra ezzel az alkalommal, ahol az Ige körül elcsendesedhetünk, megerősödhetünk, ahol Ő van a középpontban. Jó azt tapasztalni, hogy egyedül az Ő Szava megújító és átformáló erő, hogy az életünk csak akkor tud változni, ha az Igéhez igazodunk, és elfogadjuk engedelmes szívvel mindazt, amit Ő mond nekünk. Hiszem, hogy az Úr továbbra is munkálkodik bennünk, mindazon által, amit a héten hallottunk és megértettünk.