Emmaus Családi Nap, Jóka, 2017. június 3.

2017.06.07 15:20

Isten iránti hálával gondolunk vissza erre a napra, amikor családok gyűlhettek Isten Igéje köré és hitben épülhettek a szülők gyermekeikkel együtt. A közel 60 résztvevő több csoportban hallgatta a Bibliai történeteket. Az óvódások és az iskoláskorú gyerekek külön-külön figyeltek Dávid és Góliát történetére. Dávidot fiatal korában szólította meg az Úr. Több imádságát, melyeket a Zsoltárok könyvében találhatunk, - lanton kísérve énekelte el, dicsérve ezzel Istent. Az Úr arra a feladatra készítette fel őt, hogy felnőtt korában Izrael királya legyen. Amikor ez beteljesedett, azonban nem bízta el magát, hanem alázatos szívvel követte Isten szavát, és az Ő vezetése alatt élt.

A harmadik csoportban a felnőttek Sámson történetéből gazdagodhattak lelkiekben. Sámson három fontos életszakaszára volt fektetve a hangsúly. Az első, amikor kijelenti Sámson anyjának az Úr angyala, hogy fia fog születni. Ennek kapcsán elhangzott, hogy jó dolog imádkozni egy születendő gyermekért már a születése előtt is. A második, hogy az Úr angyala kijelentette, hogy a gyermek Istennek lesz szentelve. Ebből következik, hogy egy gyermek Isten tulajdona, nem a szülőké, ők egy időre kapják, ennélfogva nem helyes, amikor a szülő a saját elképzeléseit szeretné megvalósítani a gyermek életében, és nem engedi, hogy kibontakozhasson saját személyisége. A harmadik életszakasza Sámsonnak a házassága volt. Sámson egy filiszteus nőt választott magának társul szülei szomorúságára. De szülei ennek ellenére teljesítették Sámson kívánságát elmenve a filiszteus nő szüleihez, hogy ott együtt megtartsák a lakodalmat. Üzenetként fontos volt, hogy egy gyermeket tudni kell elengedni, letenni Isten kezébe és megmaradni imaháttérként akkor is, ha nem értenek egyet szülei a döntéseivel, életvitelével.

A bibliai történetet követően a gyermekek és felnőttek csoportos beszélgetéseinek alkalmával meg lehetett osztani egymással saját megtapasztalásainkat.

Ebéd után pedig különböző játékok várták a gyermekeket: foci, csocsó, labdajátékok, asztali tenisz, majd pedig különböző kézműves foglalkozásokkal zárult a nap, melyekben a családok együtt készíthették el szép alkotásaikat. Istennek hála ezért az áldott alkalomért.

 

Szabó Zsuzsanna, az Emmaus onkéntes munkatársa