Emmaus IFI Tábor, Jóka, 2023. július 10-12.

2023.08.19 21:23
Ezen a nyáron egy új alkalom meghirdetésével próbálkoztunk. Szerettük volna megszólítani a tizennégy éven felüli ifi korosztályt, hogy külön alkalom keretén belül tudjunk velük Isten Igéjének fényében foglalkozni. Azzal a céllal is hirdettük meg ezt a pár napot, hogy azok, akik a későbbiekben szívesen bekapcsolódnának az Emmaus, vagy saját gyülekezetük táboraiba, mint segítők, azok kapjanak egy kis betekintést a táborok felépítésébe és megismerhessék azokat a feladatokat, amikben már ők is kivehetik a részüket. A háromnapos alkalmon hat fiatal vett részt (Dunaszerdahely, Nagymegyer, Nemeshodos, Jóka). A délelőttök során Jóás király életét tanulmányoztuk (2Krón. 22-24). Legfőképpen arra figyeltünk, hogy Isten terve hogyan valósult meg az életében. Hiszen gyermekként komoly veszélyből menti meg az Úr, a halálraítélt királyfiak közül egyedül ő menekül meg, mert vannak olyan istenfélő személyek körülötte (Jójádá főpap és felesége Jósabat), akiknek fontos az Úr ígérete. Képesek az életük kockáztatásával is engedelmeskedni az Úrnak, bujtatni, védelmezni a leendő királyt. Fontos, hogy mi is keressük, kérdezzük az Úr tervét, az életünkre vonatkozólag. Jóás nagyon fiatalon kerül a trónra, igyekszik Isten útján járni. Kijavíttatja a templom rongálódásait, de sajnos csak addig engedelmes, amíg Jójádá él. Később eltér az Úr útjáról, és Jójádá fiát is megöleti, mivel saját döntést hoz, és már nem akar az Úrra figyelni. Nem elég elindulni Isten útján, azon mindvégig hűségesen meg kell maradni. Nem elég a látszat szolgálat, hanem az a fontos, hogy a szívünk az Úrhoz tartozzon.
A délutánok folyamán először azzal a témával foglalkoztunk, hogy „Ki a keresztyén?” Nem elég, ha csak a nevünk az, hanem az életünknek is ezt kell alátámasztania. Keresztyén az, aki bízik az Úrban és Tőle függ. A következő napon olyan összefoglaló előadást hallhattunk, amiben a tábori önkéntességről volt szó, a segítői feladatokat ismerhettük meg. Esténként két keresztyén filmet néztünk meg: Isten kegyelméből; és a Bátorság emberei. A mindennapokban megélt hitről beszélgethettünk a filmek alapján, hiszen olyan témák kerültek elő, mint a megbocsátás, halál- gyász, rasszizmus, gyermek és szülő kapcsolat. Mindezekről a filmek segítségével és Isten Igéje alapján gondolkodhattunk.
A szabadidő kihasználásában lehetőség volt a közös játékra, valamint a fiatalok már be is tudtak segíteni a következő hét tábori előkészületeibe. Reménységünk, hogy lesz folytatása az alkalomnak és még jobban elmélyülhet mindaz, amit most hallottak. Valamint, hogy az Úr felhasználja a fiatalok szívében az Ő Igéjét és vágyat ad arra, hogy Neki szolgáljanak.