Emmaus Tavaszi Tábor, Jóka, 2023. február 20-24.

2023.03.29 20:32

Az Úrnak adunk hálát, hogy ismét megvalósulhatott a tavaszi tábor. Jó volt megtapasztalni, hogyan munkálkodik az Úr, hiszen új résztvevőkkel és munkatársakkal bővült a táborozók csapata. Összesen 35 gyermek töltötte Isten közelségében a szünet napjait. Az Úr Jézus példázatai segítettek elmélyülni Isten igéjében. A magvető (Mk. 4, 1-20), az irgalmas samaritánus (Lk. 10, 25-37), az elveszett juh (Lk. 15, 1-7) és a tékozló fiú (Lk. 15, 11-32) történetein keresztül figyeltünk az Úr üzenetére. Minden délelőtt a bibliai történet után csoportos beszélgetés segített abban, hogy a gyermekek és fiatalok jobban megérthessék a történetek aktuális üzeneteit. A megvető példázata alapján felismertük, hogy a szívünk sokszor nem befogadó, de ahhoz, hogy jó föld lehessen, az Úr Jézus segítségét kell kérnünk, hogy Ő tegye termékennyé az Ige befogadására. Az irgalmas samaritánus példázatában maga az Úr Jézus mutatkozik be nekünk, hiszen Ő gyakorolt felénk akkora irgalmat, hogy mindent megtett értünk, az életét adta, hogy mi el ne vesszünk. Az elveszett juh története minket is rádöbbent, hogy az Úr Jézus nélkül elveszettek vagyunk, de Ő bennünket is keres. A tékozló fiú példázata az Atya szeretetét mutatja be, aki visszavárja és megbocsát annak, aki nyíltan lázadt ellene. De azt is kérleli, visszavárja, aki sokáig csak magában lázadt, aki bár a közelében volt, de a szíve mégis távol volt az Atyától.

A délutáni programok közül nem hiányozhatott az állomásjáték és a sportdélután sem, amit most a helyi alapiskola tornatermében tudtunk megvalósítani. Ezen kívül volt lehetőség egy agytornára is, ami általános kvíz formájában zajlott. Az igetanulási verseny helyett kipróbáltunk egy új lehetőséget a Biblia tanulmányozására. Naponta egy meghatározott bibliai könyvből kellett megtalálni azokat a történeteket, kifejezéseket, amik ki voltak jelölve. Így kellett János ev.-ból megkeresni azokat az aranymondásokat, amikben az Úr Jézus úgy mutatkozik be, hogy „Én vagyok, …”. Volt még állatok keresése, és az Úr Jézus gyógyításával kapcsolatos ismeretgyűjtés is. Jó volt látni, hogy voltak olyan gyerekek/fiatalok, akik örömmel rászánták az időt és naponta végigolvasták az adott evangéliumi könyvet. Hisszük, hogy az ilyen feladatok által is segíthetünk felkelteni a résztvevők érdeklődését, és Isten Szentlelke munkálkodása által megszerethetik a Biblia olvasását.

Az esték folyamán korosztályok szerint missziós történetet hallgathattunk. A kicsik Amy Carmichael élettörténetével ismerkedhettek meg, aki Indiában volt misszionárius. A nagyobbak pedig két család élettörténetével, akik egy keresztyén táborban találkoznak, ahol kiderül, hogy a tökéletesség csak látszat, és mindkét családban van mit tanulniuk a szülőknek, hogy miképpen viszonyuljanak házastársukhoz és gyermekeikhez. A történetben szereplő mindkét család Isten igéjének hatása alatt formálódik, és új célokkal térnek haza.

Mi is hisszük, hogy az Úr formálta szívünket a tavaszi tábor ideje alatt és mindazon keresztül, amit megértettünk továbbra is munkálkodik mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek életében.