Ifjúsági- és Felnőtt Bibliaismereti Verseny, Jóka, 2023. június 17.

2023.06.22 22:01
2023. június 10-én ifjúsági és felnőtt bibliaismereti versenyre került sor a az Emmaus szervezésében Jókán. 
A versenyen, az előző év folytatásaként, Ábrahám életének második szakasza került nagyító alá, konkrétan Mózes első könyvéből a 18. fejezet 16. versétől kezdődően a 25. fejezet 18. verséig. Ezek a fejezetek a következő témákat foglalják magukban: Ábrahám könyörög Sodomáért, romlott Sodoma, Lót megmenekülése, Lót leányainak bűne, Ábrahám és Sára Gerárban, Izsák születése, Hagár és Izmael elűzése, Ábrahám és Abímelek szövetsége, Isten próbára teszi Ábrahám hitét, Náhór utódai, Sára halála és temetése, Ábrahám feleséget hozat Izsáknak, Ábrahám szolgája Betúél házában, Rebeka feleségül megy Izsákhoz, Ábrahám második házassága, Ábrahám halála és temetése és Izmael nemzetsége.
 
A versenyen hét 3-4 tagú csapat vállalta a megmérettetést. Az alkalom áhítattal kezdődött, amelyet Peres Imréné tartott a vezérfonal szerinti napi ószövetségi igeszakasz alapján. A csapatok bemutatkozásában elhangzott, hogy már a felkészülés során rengeteg igei üzenet érintette meg a tanulók szívét. A versenyre készülés egyéni csendességben, illetve némelyeknek bibliaóra keretében zajlott. 
A verseny írásos formában kérte számon a tanultakat. 8 feladatlapon 40 igényes kérdésre kellett választ adni, a Biblia szavai alapján a lehető legpontosabban. Rákérdeztek például arra, hogy hogyan mentették meg az angyalok Lótot, vagy hogy hol telepedett le Ábrahám, mit vitt magával Ábrahám az áldozat bemutatásához, hogyan szólította Lábán Ábrahám szolgáját, fel kellett sorolni Izmael fiait születésük sorrendjében... 
 
A versenyt Dunaszerdahely+Bős csapata nyerte 91%-os válaszadási aránnyal. A 2. és 3. helyen nagymegyeriek végeztek. Aztán Kamocsa, Komárom (HU), Nagymegyer és Jóka versenyzői következtek. Nagy örömünkre szolgál, hogy az összes csoport 50% felett teljesített, azaz a kérdések több mint a felére helyes választ adott.
 
"Mert őt választottam ki arra, hogy megparancsolja maga után fiainak és háza népének is, hogy őrizzék meg az Úr útját, cselekedjenek az igazságnak és jognak megfelelően, hogy az Úr is beteljesítse, amit megígért Ábrahámnak."- mondta az Úr Ábrahámról (1Mózes 18,19), és mondja ezt nekünk is, akik hiszünk Őbenne, és az egyszülött fiában, az Úr Jézus Krisztusban. Őrizzük meg az Úr útját és cselekedjünk az Ő Igéje szerint. Az Úr tegye áldottá az ő Igéje tanulmányozásában résztvevőket, s annak memorizálását. Hisszük, hogy a Szentírásból megtanult szakaszokat a Szentlélek elő tudja majd hozni a szívekből a megadott helyen és időben. Istené a dicsőség mindezért. 
 
Füssy Katalin, az Emmaus munkatársa