Biblická Vedomostná Súťaž pre Deti, Jelka, 22. apríla 2023.

02.05.2023 23:02

Sme vďační Pánovi zato, že aj v tomto roku sa mohla uskutočniť Biblická Vedomostná Súťaž pre Deti. Súťažilo dokopy 28 skupín (130 súťažiacich), z vopred určených biblických častí, t.j. príbehov. Bolo 12 skupín žiakov 1. stupňa ZŠ, ktorí sa mali pripraviť zo života Petra, na základe evanjelií, a 16 skupín žiakov 2. stupňa ZŠ, ktorí dostali za úlohu pripraviť sa z prvých štyroch kapitol 1. Knihy Samuelovej. Ako zvyčajne, aj tentokrát prišli skupiny z Bratislavského a Komárňanského seniorátu, ale zúčastnila sa aj jedna skupina z katolíckej cirkvi z Orechovej Potône. Veríme, že aj nabudúce sa radi zúčastnia.

Po príchode sme podujatie začali v reformovanom kostole spoločným spievaním, ako aj krátkym stíšením na posmelenie (na základe Žalmu 139, 1-6), potom odzneli pravidlá súťaže, a nakoniec sa skupiny presunuli na miesto súťaže, aby sa mohla začať samotná súťaž. Vzrušenie a nervozita sú vždy veľké a zo skúsenosti môžeme povedať, že my, duchovní pastieri a katechéti, ktorí pripravujú deti, vždy trochu zneistíme, keď zbadáme otázky. Nakoniec z výsledkov predsalen vyplynie, že deti sa s otázkami popasovali a dosiahli vysoké bodové ohodnotenie. Po obede ideme znova do kostola, kde sa koná očakávané vyhlásenie výsledkov. Som vždy vďačná, keď vidíme, že medzi dvoma umiestnenými skupinami je rozdiel v bodoch veľakrát len 1-2 body. Z toho môžeme vidieť, že deti a mladí ľudia berú prípravu vážne. Vlastne je to aj cieľom súťaže, vážne štúdium Božieho Slova, aby sa vedomosti zachovali, a prostredníctvom čítaného a naučeného Slova Pán pôsobil v srdciach účastníkov. Veríme, že to aj činí skrz jeho Ducha Svätého počas prípravy a takto premieňa srdcia detí a mladých ľudí aj po súťaži.

Nikto neodchádzal sklamaný, veď na konci súťaže si každý mohol vybrať darček. Najväčší poklad je však sám Pán Ježiš a jeho Slovo, ktoré nám nikto nemôže vziať.